0
Vlad

K.I.T.T - Pontiac Firebird

Recommended Posts

O masina care a devenit legenda este KITT,Pontiac-ul Trans-Am din serialul Knight Rider din anii 80,avandu-l ca actor principal pe David Hasselhoff in rolul lui Michael Knight,soferul masinii minune.Dupa parerea mea masina asta nu o sa fie prea curand uitata.

post-32-1247572318_thumb.jpg

post-32-1247572326_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intr-adevar este un Pontiac Firebird Trans-Am care a facut istorie.

Iata o fotografie cu masina expusa la Studiourile Universal:

KITT_Universal_Studios.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pontiac Firebird a fost construit de divizia Pontiac din cadrul companiei General Motors între anii 1967 şi 2002. Realizat pe o platformă de Chevrolet Camaro, dar cu linii şi forme diferite, se întinde pe patru generaţii şi anume: '67-'69, '70-'81, '82-'92 şi '93-'02. Firebird face parte din clasa "pony car", o clasă ce îmbină stilul unei maşini de două locuri cu viteza, clasă lansată şi definită de Ford Mustang în 1964.Prima generaţie de Firebird şi-a început viaţa odată cu introducerea, de către John Delorean, a caroseriilor cu două locuri. Având în vedere că Chevrolet Camaro încă era pe liniile de producţie când Firebird îşi făcuse apariţia, echipa de specialişti a păstrat platforma de Camaro schimbând doar liniile feţei, spatelui şi al acoperişului, ceea ce îi dădea o identitate Pontiacului Firebird. Grila de aer precum şi poziţia celor patru faruri erau inspirate din design-ulGTO. Modelul de bază era echipat cu motoare de 6 cilindri în linie, cu carburator simplu cu o cameră, ajungând la 215 cai putere. Existau şi echipări cu motoare de 8 cilindri în V, cu carburaţie dublă pe 4 camere.

În 1969 Pontiac introduce un nou model intitulat Trans Am, o linie de producţie de 697 de maşini ce reprezenta un upgrade la modelul de bază constituit din grile de aer, spoilere, motoare mai mari ce ajungeau aproape de 400 de cai putere. Vehiculele Trans Am (Trans-American Sedan Championship, un club sportiv american înfiinţat prin 1966, ce urmărea cursele cu maşini) erau maşini modificate pentru curse cu motoare de până la 6.0 litri.

 

A doua generaţie de Firebird este pusă în evidenţă de către meseriaşii de la Pontiac prin liniile caroseriei ceva mai unghiulare, DeLorean insistând asupra unui lookeuropean, similar cu Maserati şi Ferrari. Cel mai vândut model a fost Trans Am, în special în anul 1979. Anul reprezenta 10 ani de la apariţia TransAm astfel, cei de la Pontiac, cu ajutorul specialistului Herb Adams care a contribuit valabil la dezvoltarea acestui model, venind cu un pachet special pentru ziua aniversară, culoare şi interior din piele argintie, capotă special proiectată gen Firebird, motor SD455, 500 de cai putere. În 1979 s-au vândut aproape117 mii de Firebird TransAm, cea mai mare vânzare din istoria Pontiac TransAm.

 

În urma restricţiilor privind emisiile de noxe cei de la Pontiac, începând cu 1982, îşi îndreaptă atenţia asupra consumului de carburant şi dinamică. Astfel, a treia generaţie este formată din trei modele: Firebird de bază, Firebird S/E (versiune cu o echipare medie) şi Firebird TransAm (motoare mai mari, interior valabil şi alte chestii de upgrade, se ştie). Liniile caroseriei sunt complet redefinite. Se pune accent pe aerodinamică, siguranţă, vizibilitate, consum. Pentru prima dată Firebird este echipat cu motoare de 2.5 litri, 4 cilindri, 90 de cai. Se introduce carburaţia electronică, altfel spus, injecţia multipunct şi monopunct. Desigur, existau şi modele gen TransAM care erau echipate corespunzător pentru doritorii de senzaţii. Un exemplu ar fi TTA (Turbo Trans Am) echipat cu un motor supraalimentat Buick V6, prezentat în 1989 de cei de la Pontiac cu ocazia aniversării a 20 de ani de la lansarea TransAm. Model ce a fost ales să participe laIndianapolis 500.

 

A patra generaţie a reprezentat o continuare a generaţiei precedente, cu linii tot mai dinamice, mai multă electronică, nimic special. Cu timpul, Pontiac Firebird devine victimă a declinului industrial.

 

sursa:Wikipedia.org,edmunds.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

KITT 2008 - Ford Mustang Shelby GT500 KT, urmasul celebrului KITT in noua serie Knight Rider.

 

fordmustangshelbygt500k.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am vazut un episod din noua serie,asta cu Mustangul......nu se compara cu seria veche.E o vorba : oldies but goldies.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

0