1 1
francy

Alfa Romeo 8C 2900 Berlinetta

Recommended Posts

Henry Ford: "Cand vad trecand un Alfa Romeo imi scot palaria".

 

Nu este intamplator faptul ca evenimentul Concorso d’Eleganza se desfasoara in Italia, pe malul lacului Como, cei mai renumiti creatori de autoturisme din lume fiind italieni, iar atentia de care se bucura aceasta arta in patria lui Da Vinci este una sporita, fiind cunoscute atat academiile de design de aici, cat si numarul mare al tinerilor care se indreapta catre aceasta meserie. Prima editie a competitiei s-a desfasurat cu mult timp in urma, in 1929, ulterior, dupa o lunga pauza, evenimentul fiind readus la viata in anii ‘90. In prezent, la start sunt aliniate cele mai frumoase masini de epoca, inscrise pe sectiuni: Prewar (categorii decapotabile, acoperite si sport), Prestigiu International, „Modena’s thoroughbreds“, Concept-car, Masini de competitie anii ‘50, si Italian Style.

Titlul suprem - Copa d’Oro, intitulat si Best of Show, a fost cucerit in prima editie de un exemplar din 1938 al modelului Alfa Romeo 8C 2900B Berlinetta Touring, o masina rara cu o aparitie fabuloasa.

Unii entuziasti vad Alfa Romeo 8C 2900 B ca una dintre cele mai bune si elegante masini de sport din perioada interbelica si una dintre cele mai bune masini din lume. Un lucru este sigur: este vorba de un model marcant al perioadei sale, si nu numai.

Modelul 8C 2900 a fost produs in doua serii, supranumite 2900A respectiv 2900B. Denumirea i-a fost formata din “8C” reprezentand tipul motorului si anume 8 cilindri in linie si “2900” fiind capacitatea acestui motor (mai precis 2905 cmc). Prima serie, cel cu insemnul A a fost realizat in 6 exemplare in ideea participarii si chiar castigarii la cursele de masini Mille Miglia din Italia. Astfel motorul acestei serii a fost unul supraalimentat de 220CP, care a si dus toate cele 3 exemplare inscrise in competitie pe podium in anul 1936. Dupa ce un an mai tarziu producatorii au reusit sa repete aceasta performanta de a se clasa cu cele 3 masini pe primele 3 locuri au hotarat sa realizeze si o versiune imblanzita al masinii. Asa s-a nascut modelul 8C 2900 B, al carui motor pentru o mai lunga viata producea “doar” 180 CP, facandu-l totusi cea mai rapida masina, avand o viteza maxima de 110 de mile pe ora (176 km/h). Seria B a fost fabricata in diferite versiuni de sasiu si marimi, toate extrem de aerodinamice. Cel supranumit Corto avea un ampatament de 2800mm, iar Lungo era versiunea mai lunga, cu un ampatament de 3000mm. Aceste autovehicule puteau fi cumparate ca tip de caroserie ca si Berlinetta sau Roadster . Ele nu erau doar masini bune dar erau si unele foarte scumpe. Cum aveau capacitati de mers foarte bune si motoare puternice multe exemplare au fost folosite in diferite curse.

De asemenea Alfa Romeo a realizat 13 exemplare din modelul B cu motor de 220CP, majoritatea in versiunea roadster, una dintre aceste masini ajungand din nou pe cel mai inalt loc de pe podiul din Mille Miglia.

De-a lungul timpurilor s-au facut in total 41 de exemplare din modelul Alfa Romeo 8C 2900, din care 6 tip A si restul tip B. Acest lucru impreuna cu genialitatea constructorilor si a formelor fantastice au facut ca aceasta supermasina sa fie foarte apreciata, si implicit foarte scumpa. Asa s-a putut intampla ca in anul 1999 la o licitatie din Pebble Beach, California un Alfa Romeo 8C 2900B a fost vandut cu 4,7 milioane de dolari.

 

surse:Evenimentul Zilei, Wikipedia, CBX.ro

 

alfaromeo8c2900bberline.jpg

alfaromeo8c2900btouring.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa parerea mea este una dintre cele mai frumoase masini, noi sau vechi, pe care am vazut-o .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sincer imi place foarte mult cum arata, iar de motor....puterea aceea nu e chiar de neglijat nici in zilele noastre ce sa mai vorbim de anii la sfarsitul anilor '30. :lol:

O singura intrebare am: bine vad, e cu volanul pe dreapta?

Edited by francy
se pare ca da.

Share this post


Link to post
Share on other sites

As putea spune ca cei de la Maybach s-au inspirat de la aceasta masina cand au desenat Excelero...

post-6-125838462004_thumb.jpg

post-6-125838463396_thumb.jpg

post-6-125838473143_thumb.jpg

post-6-125838474125_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

1 1